Vigyázzunk a tagi kölcsönnel, 2013-tól társasági adóalap növelő tétel

Tagi kölcsön könyvelésére akkor kerül sor amikor a cégtulajdonos saját forrásból finanszírozza Társaságát, ez főként azért fordul elő, mivel kiadásait a könyvelt bevételei nem fedezik. A tagi kölcsön befizetést kölcsön szerződéssel kell igazolni.

Gyakori eset, hogy a tagi kölcsön nyújtásból vagyonosodási vizsgálat lesz. Céges vizsgálat során ha tagi kölcsönt talál a NAV a könyvelésben, akkor elindíthatja a vagyonosodási vizsgálatot, hogy megnézze, a tagi kölcsönöket a magánszemély adózott jövedelméből finanszírozta-e, egyáltalán – a bevallások adatai alapján – volt e annyi keresete, hogy havonta, folyamatosan kölcsönöket adjon a cégének. Amennyiben nem bizonyítja a magánszemély, hogy honnan volt pénze a kölcsön adására, adóhiány keletkezik, amely esetben nem csak az adott összeg adóját, de akár 200%-os adóbírságot és késedelmi pótlékot is fizetnie kell.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cégeket és a magánszemélyeket is célzottan választja ki a NAV! Ezt azt jelenti, hogy az adóhatóság a társasági adó bevallásból látja, hogy melyik társaságnak van nagy tagi kölcsön állománya, ugyanis a lekönyvelt tagi kölcsönök a rövid lejáratú kötelezettségeknél kerülnek feltüntetésre, melyet a társasági adóbevallásban kötelezettség fajtánként meg kell bontani, ha ez kiemelten magas, valószínűsíthető a cég adóellenőrzése. A fentebb említettek szerint pedig, ahogy levizsgálták a céget, megnézik a tagok szja bevallásait, hogy az adózott jövedelmük megfelelő fedezetet nyújt e kölcsönökhöz.

A tagi kölcsön állományt 5 évre visszamenőleg vizsgálhatja az Adóhatóság. Adójogilag 2013. december 31. napjával évül el a 2007-es év. Ez azt jelenti, hogy az Adóhatóság az elévült időszakokra nem állapíthat meg adóhiányt és nem bírságolhat.

A tagi kölcsönök kivezetésére több megoldás létezik.

Tagi kölcsön visszafizetése. Amennyiben a társaságnak lehetősége van rá, természetesen ez a legjobb megoldás. Azonban a magánszemély problémáját nem oldja meg, hiszen az adóhatóság előtt azt kell bizonyítani, hogy azon a napon, amikor a tagi kölcsön bekerült a könyvelésbe, a magánszemélynek ez az adózott jövedelem rendelkezésére állt.

Tagi kölcsön elengedés. Lehetőség van a tagi kölcsön elengedésére, azonban ez a társaságnak társaságiadó-fizetési kötelezettséget jelenthet, továbbá a kölcsönadott összegnek a kölcsönadó részéről történő elengedése minden esetben ajándékozási illetékkötelezettséggel jár. Az ajándékozási illetéket az elengedett tagi kölcsön miatti kötelezettség összege után a cégnek, az elengedés időpontjával kell megfizetni, melynek mértéke 18%. Ezen kívül a társaság az ilyen módon történő vagyonszerzését köteles bejelenteni a NAV-nak 30 napon belül.

2013-ban új, szigorúbb adózási szabályok vonatkoznak azokra a cégekre, akik Társaságukat tagi kölcsönből finanszírozzák. A tartósan veszteséges cégek tagi kölcsönből történő finanszírozásának visszaszorítása érdekében megszigorították a cégek nyereség minimum számítását. Az új számítás alapján a nyereségminimum meghatározásakor a társaság összes bevételét növeli a magánszemély tag által adott kölcsön fele. Ennek következtében nagyobb lesz a nyereségminimuma azoknak a cégeknek, amelyek tagi kölcsönt kaptak, és nem fizették vissza.

Hogyan adjuk szabályosan tagi kölcsönt?

  • Nézze meg, hogy mennyi adózott jövedelme van, mennyi készpénz állomány áll rendelkezésére – pl. osztalék kifizetést kapott – ahhoz, hogy kölcsönt nyújtson. Tagi kölcsönt természetesen a cég bankszámlájára átutalással is teljesíthet.
  • Feltétlenül fontos a szerződés. Tagi kölcsön szerződést kell kötni a magánszemély és a társaság között, amelyben rögzíteni kell a tagi kölcsön nyújtásának és a legkésőbbi visszafizetésének napját és a kamatfizetési kötelezettséget.
  • Amennyiben készpénzben nyújtottuk a tagi kölcsönt, erről a cég bevételi pénztárbizonylatot köteles kiállítani.

Amennyiben a tagi kölcsönök kivezetéséről többet szeretne megtudni keresse könyvelő irodánkat!