Béren kívüli juttatások adómentesen, 2013

Közeledik az év vége, még idén biztos, hogy vannak a munkavállalók részére adómentesen adható juttatások. Ezeket röviden bemutatom, még a 2013-as adóévben igénybe lehet venni.

Az adómentes vagy bevételnek nem számító juttatások után sem a juttatót (munkáltatót), sem a juttatásban részesülő magánszemélyt (munkavállalót) nem terheli sem szociális hozzájárulási adó-, egyéni járulékfizetési-, sem egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség.

1. Lakás célú munkáltatói támogatás

A munkáltató által a munkavállaló részére – lakás célú munkáltatói támogatásként – nyújtott vissza nem térítendő támogatás a következő feltételek együttes teljesülése esetén adómentes:

– a támogatást hitelintézet, a kincstári körbe tartozó munkáltatók esetében a Magyar Államkincstár útján – annak igazolása alapján – kell folyósítani,

– a támogatást lakás céljára kell fordítani,

– a támogatás összege – több munkáltató esetén is – a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt sem haladhatja meg az 5 millió forintot,

– a támogatás legfeljebb a vételár vagy az építési költség 30 százalékáig terjedhet,

– a lakás nem haladhatja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben [12/2001. (I.31.) kormányrendelet] meghatározott méltányolható lakásigényt (Szja-tv. 1. számú melléklet 2.7. alpont).

2. Sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet juttatása

Adómentes a kifizető (munkáltató) által ingyenesen vagy kedvezményesen ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forintértékben juttatott, sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet. Elszámolható: jegy, bérlet, utalvány. (Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont)

3. A kulturális szolgáltatás igénybevétele

Adómentesnek minősül a kifizető által ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forintértékben juttatott kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj. nem elszámolható az állatkerti belépőjegy és a mozijegy. Elszámolás formája: jegy, bérlet, utalvány. (Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont)

4. Számítógép-használat biztosítása

Adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat. (Szja-tv. 1. számú melléklet 7.11. alpont)

A számítógép fogalmába az „alapgép”, a csatlakoztatott perifériák (pl. monitor, egér, billentyűzet), továbbá a számítógép működéséhez szükséges szoftverek (pl. operációs rendszer, irodai programcsomag, vírusvédelem) egyaránt beletartoznak.

Az adómentességnek nem feltétele, hogy a munkavállaló a részére biztosított számítógépet – részben vagy egészben – a munkáltató érdekében használja, adómentes a juttatás abban az esetben is, ha a munkavállaló a számítógépet kizárólag személyes célokra használja (akár úgy is, hogy a munkavállaló lakóhelyén). Az adómentességnek ugyanakkor feltétele, hogy a számítógép nem kerülhet a munkavállaló tulajdonába.

5. Bölcsődei szolgáltatás

Adómentes a kifizető által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott bölcsődei szolgáltatás. Elszámolás formája: a bölcsőde a munkáltató részére állít ki számlát. (Szja tv. 1. számú melléklet 8.6 pont)

6. Munkaruházati termék biztosítása

A munkaruha-juttatás adómentességéhez két feltétel kapcsolódik:

– a dolgozó olyan munkakörben dolgozzon, ahol munkaruha használata nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, illetőleg a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következne be;

– az adott munkaruha olyan legyen, amely az adott munkakörben viselve a dolgozó egészségének védelmét, ruházatának megóvását szolgálja.

A munkaruházati termék adómentessége mellett szükséges kiemelni a munkáltató által adott védőszemüvegadómentességét is. Ez a védőszemüveg kapcsolódhat számítógép használathoz. (Szja-tv. 1. számú melléklet 9.2. pont)

7. A kifizető által biztosított védőoltás

A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a kifizető (munkáltató) által biztosított védőoltás.

8. A kifizető által magánszemély javára kötött, adómentes díjú személybiztosítások

Visszavásárlási értékkel nem rendelkező életbiztosítás, baleset- és egészségbiztosítás:

2013-tól a kockázati biztosítás Szja-tv. szerinti meghatározásának megfelelő kockázati biztosítás (élet-, baleset- és betegségbiztosítás) más személy által fizetett díja – ugyanazon díjat fizető személy (pl. kifizető) által ugyanazon biztosított személyre tekintettel havonta a minimálbér 30 százalékáig – adómentes. Ez alapján adómentes a tartamos (pl. 10 éves) és a teljes életre szóló, mindkét említett esetben visszavásárlási értékkel nem rendelkező életbiztosítások díja. (Szja. tv. 1. számú melléklet 6.3. alpont)

Visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások:

2013-tól a teljes életre (halál esetére) szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások rendszeres díja (összegbeli korlátozás nélkül) adómentes (függetlenül attól, hogy e biztosítások az Szja-tv. kockázati biztosításra vonatkozó meghatározása alapján nem tekinthetők kockázati biztosításnak). E rendelkezés alkalmazásában rendszeres díjnak az a díj minősül, amelyet a biztosítási szerződés alapján legalább évente egy alkalommal kell fizetni, és amelynek összege nem haladja meg a biztosítási szerződés alapján az előző évi kötelezően fizetendő díjak együttes összegének a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a díjnövelés évét megelőző második évre vonatkozó éves fogyasztói áremelkedés 30 százalékponttal növelt értékét. (Szja tv. 1. számú melléklet 6.9 alpont)

Ezen adómentességi rendelkezéssel összefüggésben az Szja-tv. a kifizető számára adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. A kifizető havonta, magánszemélyenkénti bontásban köteles adatot szolgáltatni az állami adóhatóság részére az említett életbiztosítás díjaként adómentesen fizetett összegről.

A teljes életre szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások nem rendszeres díja (pl. az eseti díjak) – a díjfizetés időpontjában – adóköteles, az Szja-tv. szerinti egyes meghatározott juttatásként.

Érdemes tudni, hogy a biztosítás visszavásárlásakor a magánszemélynek egyéb jövedelme keletkezik amiből a biztosító kifizetéskor levonja a 16% személyi jövedelemadót. A magánszemélynek a saját Szja bevallásának benyújtásával egy időben kell megfizetnie a 27% egészségügyi hozzájárulást. Ez egy valóban adómentesen adott juttatás, a kifizető elismert költségként elszámolhatja fizetendő nyereségadóját csökkentheti, de a magánszemély a kifizetéskor (lejárat) adózik. Tulajdonosoknak nem javaslom, ez a megoldás jelenleg drágább mint az osztalék kivétel.