Tájékoztató az egészségpénztári adományról

A vállalkozás az egyik egészségpénztárral Támogatási szerződést köt, akin keresztül nyújtja az adományt a magánszemélynek.

Az adomány végleges pénzeszköz átadásnak minősül. A munkáltató az adományt, amit az önkéntes pénztári törvény támogatásnak nevez, nem közvetlenül adja a tagnak/dolgozójának, hanem a Pénztárnak juttatja, mégpedig erre vonatkozó támogatási szerződés alapján. E pénzeszköz átadás a juttató részéről a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, nem minősül bér és személyi jellegű kifizetésnek, így szja, tb terhei nincsenek, nem is társasági adólap módosító tétel, ráfordításként elszámolható, tehát nem terheli TAO fizetési kötelezettség. A pénztári törvény szerint bárki adhat adományt, támogatást a pénztárnak.

Az adományozási/támogatási szerződésben meg lehet határozni, milyen célra adja az adományozó az adományt. Ha nem határozza meg a célt, akkor a pénztár köteles az összeget a likviditási alapjába helyezni, ezért célszerű a rendelkezést megadni.

A támogatás adható a pénztár működési alapjába is, de adható megjelölt személyeknek/tagoknak.

Jogszabály írja elő, hogy amennyiben a támogató nem rendelkezik külön a működési alapba helyezendő legalább 3%-nyi összegről, akkor a Pénztár Alapszabályában meghatározhatja, hogy a támogató által nyújtott teljes adomány összegének a 3%-át jogosult a működési alapja bevételeként jóváírni. Miután a támogató által név szerint megjelölt összegből nem történik levonás, a Pénztár a teljes összeget jóváírja a tag egyéni számláján, ezért javasoljuk, hogy 3%-nál magasabb összeget juttassanak a működési alapba. Ennek alkalmazása előnyös mind a munkáltató, mind a tag számára, hiszen a munkáltatói hozzájárulásból jellemzően, ennél lényegesen magasabb, 7,1% levonás történik.

Az adomány adható alkalomszerűen, de akár rendszeresen is.

Az Öpt. szerint az adomány a tagság egésze vagy az Alapszabályban meghatározott körökbe tartozó személyek részére adható. Az Alapszabályunk a vállalatok kérésére igen sok csoportot jelölt meg, ráadásul több szempont együttesen is alkalmazható a vállalat döntése szerint.

Az adomány nyújtására nincs előírás, nem kötelező és nem normatív módon is adható. Praktikusan személyenként differenciált összeg is adható.

Egészségpénztári adomány adózása:

A Pénztárnak juttatott összeg adózása nem a vállalatnál jelentkezik, hanem a tagnál. A vállalatnál a kifizetett adomány összege nem haladhatja meg az adott év adózás előtti eredményének 20%-kát. A magánszemély adózásának sajátosságai a következők:

– a tag egyéni számláján jóváírt adomány összege egyéb jövedelemnek minősül, amely után a magánszemélyt 16%-os SZJA és 27%-os EHO fizetési kötelezettség terheli.

– év közben nem kell adóelőleget fizetnie a tagnak, az SZJA és az  EHO összegét  – a Pénztár által kiadott igazolás alapján –  év végén kell bevallania és az Adóhatóság részére megfizetnie.

Az adomány összege ugyanakkor a pénztári befizetések kedvezményének alapja (rendelkezés az adóról). Praktikusan az szja tv 44/A §-a alapján, az ott szabályozott mértékkel és módon a tag az éves szja-jából a 20%-ot visszaigényelheti. A tv által rögzített alapesetben maximum 500.000 Ft adomány után lehet évente 100 ezer Ft adót visszaigényelni a pénztárba, meghatározott esetekben, feltételekkel maximum 150 ezer Ft-ot.

Az előbbi kedvezmény nem az adományra vonatkozik, hanem az önkéntes pénztárba vonatkozó valamennyi jogcím alapján visszaigényelhető kedvezményre, azaz egyéni befizetés 20%-a, adomány 20%-a, egészségpénztárban prevenciós szolgáltatások 10%-a, két éves lekötés 10%-a együttesen számításba veendő és ezek után számított összegek nem haladhatják meg a rögzített összegeket.

A számítások másik tapasztalata, hogy a vállalat egy elhatározott költség összegből nagyobb juttatást tud nyújtani a dolgozójának munkáltatói hozzájárulás formájában, mint bérjuttatásként, de még nagyobb összeget ennél is, ha adományként adja.

Egészségpénztári Törvényi hivatkozás:

Az 1993. évi XCVI. tv. 17. § (1) A pénztár támogatójának minősül az a természetes vagy jogi személy – kivéve az adóhatóságot a pénztári befizetések kedvezményének átutalása tekintetében -, aki (amely) eseti vagy rendszeres pénzbeli vagy nem pénzbeli szolgáltatást teljesít (a továbbiakban: adomány) a pénztár javára ellenszolgáltatás kikötése nélkül.

(2) A támogató jogosult meghatározni, hogy az adományt a pénztár milyen célra és milyen módon használhatja fel, de a támogatás csak a pénztártagság egészének, az 50. § (1) bekezdésében meghatározott szolgáltatási tartalék javára vagy az alapszabályban meghatározott tagsági körnek nyújtható.

Az adományból a pénztártag egyéni számláján jóváírt összeg az SZJA Tv. 28. § (1) bekezdése f.) szerint a pénztártag egyéb jövedelmének minősül.

A magánszemélynél az adomány jóváírt összege után SZJA és EHO fizetési kötelezettsége keletkezik, de vonatkozik rá a pénztári befizetések kedvezménye is. (Az SZJA tv. 44/A § (1) b.) szerint.)

Adókedvezmény igénybevételének feltételei:

Adókedvezmény egyéni befizetések után változatlanul 20%. Mértéke maximum 100 ezer Ft, illetve 2020. január 1. előtt betöltött öregségi nyugdíjkorhatár esetén 130 ezer Ft. Két önkéntes pénztárba történő befizetés esetén az adójóváírás összege maximum 120, illetve 150 ezer Ft.

Egészségpénztári adószámítási példa:

Az adomány összegéről a pénztár az adókedvezményekről kiadott igazolásban értesíti a tagot. Ez alapján kell a tagnak az éves szja bevallásába – egyéb jövedelemként – beállítania, és megfizetnie az adót és az eho-t.

Az SZJA kötelezettség összegének számítása:

adomány összege * 78% * szja kulcs (16%) = szja összege.

Példa:

Az adomány összege: 10.000 Ft.

Az SZJA összege 10.000 * 78% * 16% = 1.248 Ft

Az eho összegének számítása: adomány összege * 78% * 27% eho kulcs = eho összege.

Példa:

Az adomány összege: 10.000 Ft.

Az eho összege: 10.000 * 78% * 27% = 2.106 Ft.

(Adókedvezmény egyidejűleg az SZJA bevallásban: 10.000 * 20% = 2.000 Ft)

Az adót és az eho-t a tagnak a bevallással egyidejűleg kell megfizetnie és egyúttal jogosulttá válik a kedvezmény pénztárba történő visszaigénylésére is.

Adomány felhasználása:

Az adományt az egészségpénztár honlapján található részletes listában felsoroltakra lehet felhasználni, ilyenek például:

  • egészségmegőrzés,
  • orvosi szolgáltatás igénybevétele
  • gyógyszer vásárlás (ogyi engedéllyel rendelkező gyógyszerek)
  • gyógyászati segédeszköz vásárlás
  • szemüveg vásárlás