Termékdíj változások 2011

Várható változások

a környezetvédelmi termékdíj  szabályozásában

2011. január 1-től

Alábbi összefoglalónk tájékoztató jellegű, nem a jogszabályi módosításokat, hanem a módosításra beadott tervezeteket veszi alapul. Amennyiben a tervezetek a Parlamenti tárgyaláson túljutottak, véglegesítésre kerültek, hivatalos anyagot adunk ki a végleges módosításokról is.

A tervezet alapján valószínű legfontosabb módosítások:

1.  Jó hír, megszűnik a GLN szám.

A GLN szám azonosításra szolgált és a GS1 Magyarország adta ki, éves díj fejében, amely díj 2010-ben már elérte az 5 000,- Ft-os összeget is. Ennek megléte nélkül nem lehetett bejelentkezést tenni, bevallást benyújtani.

Minden Gazdálkodó, aki kapcsolatba került a „Zöld Hatósággal”, kapott már egy úgynevezett KÜJ számot (Környezetvédelmi Ügyfél Jel). 2011-től ez a KÜJ szám veszi át a GLN azonosító szerepét. Akinek nincs még KÜJ száma, az ezt ingyenesen megkapja.

2.  Szintén jó hír, nem szűnik meg, sőt bővül a termékdíj  átalány köre

2010-től a mezőgazdasági szereplők bizonyos köre élhetett a termékdíj átalány alá történő bejelentkezés lehetőségével. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ezen gazdasági szereplőknek nem volt termékdíj nyilvántartási kötelezettségük, csak be kellett jelentkezniük az átalány alá és meg kellett fizetniük a rájuk vonatkozó átalány összegét.

Sajnos részleteket nem hoztak nyilvánosságra még a módosítás kapcsán, de annyi már biztos, hogy az átalány alanyi köre bővül, a jövőben nem csupán bizonyos mezőgazdasági termelők élhetnek ezzel a lehetőséggel, hanem bárki, aki kizárólag csomagolás tekintetében termékdíj köteles és belefér a megadott bevételi határokba.

Ezen határok 2010-ben:

–    Akinek előző adóévben a tevékenységéből származó árbevétele nem haladta meg a

10 M Ft-ot,  annak éves termékdíj átalány kötelezettsége 2 000,- Ft volt.

–    Akinek előző évi bevétele meghaladta a 10 M-t, de nem érte el az 50 M Ft-ot, annak

éves termékdíj átalány kötelezettsége 7 000,- Ft volt.

–    Aki az aktuális évben vált termékdíj fizetésére kötelezetté, annak termékdíj átalánya 5

000,- Ft volt.

Várhatóan ezen értékek a jövő évben sem változnak.

Az átalány lehetősége továbbra sem visszamenőleges érvényű. Akinek tehát a múltra vonatkozólag termékdíj elmaradásai vannak úgy nyilvántartások, mint befizetések tekintetében, az ezzel a lehetőséggel nem rendezheti azt.

3.  Változik a bevallási  gyakoriság

2010-ben egyöntetűen minden termékdíjas szereplő negyedéves gyakorisággal kellett elkészítse és benyújtsa bevallását, valamint megfizesse a vonatkozó termékdíjat. 2011-től a bevallás gyakorisága az ÁFA gyakoriságához kötött.  Aki tehát havi ÁFA bevalló, az termékdíjban is havi bevalló lesz. A negyedéves ÁFA-sok negyedévesek, az éves ÁFA-sok

évesek lesznek termékdíj tekintetében is.

4.  Rossz  hír,  megszűnik  a  mentességi  rendszer   és  nagyban   változik   a koordinálói szerepkör  is

2011-től nincs sem mentesség, sem kedvezmény a termékdíj tekintetében. Minden szereplő a teljes termékdíj megfizetésére kötelezett lesz. Visszaigénylésre lesz lehetőség néhány címen.

Két lehetőség van a visszaigénylésre.

Egyik, amikor a Gazdálkodó igazolja, hogy az érintett termék nem Magyarországon került

értékesítésre,  hanem  akár  az  EU-ban,  akár  harmadik  országban.  (Ha  előre  tudja  a

Gazdálkodó, hogy adott termék külföldön kerül eladásra, be sem kell állítsa a rá vonatkozó

termékdíjat a bevallásába. De ha már bevallotta, megfizette, és utána derült ki, hogy a termék elhagyja az országot, akkor visszaigényelhető a vonatkozó termékdíj.)

A másik lehetőség, amikor igazolja a Gazdálkodó, hogy önmaga engedélyezetten gondoskodik a hasznosításról. Ebben az esetben is a teljes termékdíj megfizettetésre kerül, de bizonyos hányada utólag visszaigényelhető, a hasznosítás függvényében.

Az eddig működő koordináló szervezetek szerepe gyakorlatilag megszűnik. Létrehozzák az OHÜ-t, az Országos  Hulladékgazdálkodási Ügynökséget. A hulladékgazdálkodási kötelezettség teljesítésére a Gazdálkodók az OHÜ-vel szerződhetnek. Korábban megszoktuk, hogy a koordinálók felé fizetett díj mindig nagyságrendekkel alacsonyabb volt a vám felé fizetendő termékdíjnál. Ez a rendszer megszűnik, mindenképp a teljes termékdíj megfizetésre kerül.

A befizetett termékdíjak összessége hulladékgazdálkodási, környezetvédelmi célokra fordítódik majd, illetve a termékdíj ellenőrzések hatékonyabbá tételére.

Hogy szankciókban milyen változások várhatóak, arról sajnos semmit nem lehet még tudni.

Amikor a tervezetek véglegesítésre kerültek, újabb összefoglalót készítünk és küldünk el mindenkinek.

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdésük merül fel, az alábbi elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésükre.